Na antenie

Pasmo nocne

Zapraszamy na dużą dawkę muzyki, informacji i powtórkę najciekawszych audycji z dnia.
zobacz wszystkie

Aktualności

Ciasto "Biskup" poleca Marlena Protasiuk

foto
2019-02-19 15:48:42
Przepisem na ciasto "Biskup" podzieliła się z nami Marlena Protasiuk, prezeska Koła Przyjaciół KRP w Krynicy.

SKŁADNIKI

Biszkopt
•    4 jajka (w temp. pokojowej)
•    3/4 szklanki cukru
•    3 łyżki mąki pszennej
•    1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
•    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretka
•    2 opakowania galaretki wiśniowej
•    2 szklanki gorącej wody
•    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Masa budyniowa
•    2 budynie waniliowe bez cukru
•    3 szklanki mleka
•    6 łyżek cukru
•    200 g masła (w temp. pokojowej)

Beza
•    4 białka
•    1 szklanka cukru
•    1 szklanka wiórków kokosowych
•    1 szklanka maku

Polewa
•    100 g gorzkiej czekolady
•    50 ml śmietanki 30%


WYKONANIE

Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i wlewamy do miski. Miksujemy je, następnie dodajemy cukier i miksujemy, aż do momentu uzyskania sztywnej piany. Następnie powoli dodajemy żółtka, nadal miksując, potem dodajemy proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Blachę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy od 20 – 30 minut w zależności od piekarnika.

W międzyczasie przygotowujemy galaretki. Wsypujemy je do gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy do nich  dżem z czarnej porzeczki i ponownie dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie budyniu

Do miski wlewamy ok. 3/4 szklanki mleka, wsypujemy budynie, cukier i mieszamy. Pozostałe mleko należy zagotować. Na gotujące się mleko wlewamy mleko z budyniem i cukrem, i gotujemy, mieszamy, aż do uzyskania gęstego budyniu. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Do miski wkładamy miękkie masło i przez chwilę miksujemy i dodajemy do niego budyń, powoli łyżka po łyżce, aż do uzyskania gładkiego kremu.

Przygotowanie bezy

Białka wlewany do miski i ubijamy, następnie dodajemy cukier nadal miksujemy aż do uzyskania sztywnej piany. Następnie do ubitej piany dodajemy powoli łyżką wiórki kokosowe i mak. Blachę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia. Blachę z bezą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 25 min.

Do prostokątnej blachy wkładamy biszkopt i polewamy go tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka całkowicie stężeje, wtedy kładziemy na nią masę budyniową i przykrywamy ją bezą kokosowo - makową. Wierzch ciasta polewamy czekoladową polewą. Ciasto dostawimy na 1,5 – 2 h do lodowki.






Js

VI Wojewódzki Młodziezowy Czempionat Koni Ras Zimnokwristych

26 maja w Bedlnie koło Żabkowa, pod honorowym patronatem Wojewody Lubelskiego, odbędzie się pokaz koni więcej

OHP CAMP - Wojewódzki Turniej Piłki Nożnej

22 maja na stadionie miejskim w Siedlcach zostanie rozegrany turniej drużyn OHP w piłce nożnej więcej
zobacz wszystkie