Na antenie

Dobry wieczór z Radiem Podlasie

Wiadomości regionalne - wydanie rozszerzone. Podlaski serwis sportowy.
zobacz wszystkie

Aktualności

Przepis na domowe pączki

foto
2016-02-03 09:29:00
Tłusty Czwartek nie może się obyć bez pysznych pączków. Przepis na domowe, smakowite pączki zdradziła nam Pani Maria Zalewska, prezes Koła Przyjaciół w Zalesiu k. Łukowa.

Składniki

0,5 kg mąki

7 dkg drożdzy

1 szklanka mleka

3 łyżki cukru szczypta soli

5 żółtek i jedno jajko

8 dkg masła cukier waniliowy

2 łyżki spirytusu sok z połowy cytyny i otarta skórka nadzienie – marmolada lub konfitura

1 kg smalcu i szklanka oliwy do smażenia


Wykonanie



Wygrzaną mąkę przesiać do miski, drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru. W mące zrobić wgłębnienie i wlać rozczyn. Następnie ucieramy żółtka i całe jajko z cukrem oraz cukrem waniliowym na kogiel mogiel. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy masę jajeczną, sok z cytryny i spirytus. Dokładnie wyrabiamy ciasto, dodając rozpuszczone masło i zostawiamy do wyrośniecia. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy pączki i nadziewany konfiturą, odsatwiamy do wyrośnięcia, przykrywamy ścieraczką. W tym czasie rozpuszczamy tłuszcz w naczyniu, następnie do nagrzanego, gorącego tłuszczu wrzucamy krążek ziemniaka, żeby sprawdzić, czy nadaje się już do smażenia pączków. Smażymy pączki. Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy i osuszamy. Jak wystygną posypujemy cukrem pudrem i cukrem waniliowym.



JS

"Mrowisko"

16 czerwca odbędzie się X Siedlecki Zlot Pojazdów Zabytkowych więcej

Dzień Otwarty WORD

15 czerwca w Siedlcach promocja bezpiecznej jazdy i inne atrakcje więcej
zobacz wszystkie