Na antenie

Dobry wieczór z Radiem Podlasie

Wiadomości regionalne - wydanie rozszerzone. Podlaski serwis sportowy.
zobacz wszystkie

Aktualności

Przepis na faworki poleca Pani Joanna z Chotyłowa

foto
2016-02-01 10:40:00
Pani Joanna Warda, prezes Koła Przyjaciół KRP w Chotyłowie, podzieliła się z nami sprawdzonym przepisem na ostatkowy przysmak - faworki.

Składniki

1 szklanka mąki
6 żółtek
2 łyżki śmietany
1 płaska łyżka masła
1 płaska łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu


Sposób wykonania

Ze wszystkich składników zagniatamy dość twarde ciasto, wybijając je wałkiem przez ok. 20 - 30 minut, następnie formujemy kulę i wkładamy ciasto minut na 30 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko wałkujemy, kroimy i przewijamy. Faworki smażymy w płaskim rondlu, najlepszym tłuszczem do smażenia jest smalec. W czasie smażenia, co jakiś czas, wrzucamy plasterek surowego ziemniaka, który zapobiega bryzganiu i przypalaniu się tłuszczu. Usmazone faworki wyjmujemy na kuchenny ręcznik, osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudem z cukrem waniliowym.



JS

"Mrowisko"

16 czerwca odbędzie się X Siedlecki Zlot Pojazdów Zabytkowych więcej

Dzień Otwarty WORD

15 czerwca w Siedlcach promocja bezpiecznej jazdy i inne atrakcje więcej
zobacz wszystkie