zobacz wszystkie

Aktualności

Przepis na faworki poleca Pani Joanna z Chotyłowa

foto
2019-01-17 16:00:07
Pani Joanna Warda, prezes Koła Przyjaciół KRP w Chotyłowie, podzieliła się z nami sprawdzonym przepisem na ostatkowy przysmak - faworki.

Składniki

1 szklanka mąki
6 żółtek
2 łyżki śmietany
1 płaska łyżka masła
1 płaska łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu


Sposób wykonania

Ze wszystkich składników zagniatamy dość twarde ciasto, wybijając je wałkiem przez ok. 20 - 30 minut, następnie formujemy kulę i wkładamy ciasto minut na 30 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko wałkujemy, kroimy i przewijamy. Faworki smażymy w płaskim rondlu, najlepszym tłuszczem do smażenia jest smalec. W czasie smażenia, co jakiś czas, wrzucamy plasterek surowego ziemniaka, który zapobiega bryzganiu i przypalaniu się tłuszczu. Usmażone faworki wyjmujemy na kuchenny ręcznik, osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudem z cukrem waniliowym.

Gala Charytatywna New Year's Party 2020

18 stycznia w Siedlcach wystąpia w programie artystycznym Dzieci Eurolingua Dzieciom Lokalnie i Międzynarodowo więcej

Szła Kolęda 2020

Koncert Laureatów 17 stycznia w Siedlcach zaśpiewają kolędy finaliści konkursu więcej
zobacz wszystkie