Na antenie

WOLNA SOBOTA

Zapraszamy na sobotni poranek, a w nim: kalendarium, przegląd prasy, wiadomości dla kierowców, historia Podlasia i dużo dobrej muzyki. Zaprasza Karolina Bogudał.
zobacz wszystkie

Aktualności

Przepis na faworki poleca Pani Joanna z Chotyłowa

foto
2019-01-17 16:00:07
Pani Joanna Warda, prezes Koła Przyjaciół KRP w Chotyłowie, podzieliła się z nami sprawdzonym przepisem na ostatkowy przysmak - faworki.

Składniki

1 szklanka mąki
6 żółtek
2 łyżki śmietany
1 płaska łyżka masła
1 płaska łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu


Sposób wykonania

Ze wszystkich składników zagniatamy dość twarde ciasto, wybijając je wałkiem przez ok. 20 - 30 minut, następnie formujemy kulę i wkładamy ciasto minut na 30 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko wałkujemy, kroimy i przewijamy. Faworki smażymy w płaskim rondlu, najlepszym tłuszczem do smażenia jest smalec. W czasie smażenia, co jakiś czas, wrzucamy plasterek surowego ziemniaka, który zapobiega bryzganiu i przypalaniu się tłuszczu. Usmażone faworki wyjmujemy na kuchenny ręcznik, osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudem z cukrem waniliowym.

VI Wojewódzki Młodziezowy Czempionat Koni Ras Zimnokwristych

26 maja w Bedlnie koło Żabkowa, pod honorowym patronatem Wojewody Lubelskiego, odbędzie się pokaz koni więcej

OHP CAMP - Wojewódzki Turniej Piłki Nożnej

22 maja na stadionie miejskim w Siedlcach zostanie rozegrany turniej drużyn OHP w piłce nożnej więcej
zobacz wszystkie